Események betöltése

A levél című dokumentumfilm egy amazóniai indián törzsfőnök, egy szenegáli klímamenekült, egy indiai kamasz klímaaktivista és egy hawaii tengerbiológus házaspár vatikáni látogatását és az ő Szentatyával való találkozásukat mutatja be. Célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológiai krízisre, égető környezeti és társadalmi kérdésekre. A film címében is Ferenc pápa nagy figyelmet kapott Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájára – azaz körlevelére – utal, melyet 2015-ben, nem sokkal pápává választását követően jelentetett meg. Ebben az egyházfő kifejezte óhaját, miszerint „mindenkivel párbeszédet” szeretne kezdeni arról, hogyan bánunk teremtett világunkkal és benne teremtménytársainkkal. A levél szimbólum mindemellett konkrétan is megjelenik a filmben. Olyan emberek kapnak meghívót a Vatikánba közvetlenül a Pápától, akik képviselik a szegények, az őslakosok, a fiatalok és a természet szempontjait a Földünk sorsát érintő párbeszéd során. Olyan csoportokat képviselő emberek, akiknek a hangjára eddig nem figyelt eléggé a világ.

A film célja ugyanakkor nem pusztán az, hogy tényekkel, szemléletformáló információkkal olykor megrendítően, máskor humorral felhívja a figyelmet a bolygó törékeny ökológiai állapotára, az emberiség jövőjét veszélyeztető folyamatokra és embertársainkkal szembeni igazságtalanságainkra. Hanem arra is emlékeztet, hogy mindannyiunknak származástól, vallási hovatartozástól, világnézettől függetlenül részt kell vállalnunk a változásban, változtatásban közös otthonunk megóvása érdekében.

A Laudato si’ Mozgalom, a vatikáni Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma és a Youtube Originals együttműködése révén megszülető filmet Nicolas Brown – több természetfilm neves rendezője, David Attenborough egykori alkotótársa – írta és rendezte. A filmet 2022 októberi bemutatója óta a világ számos országában bemutatták már. 2023 tavaszán Magyarországra is megérkezett a magyar feliratos verziója.

Go to Top