Események betöltése
Mentőexpedíció ezer méteres mélységben – a Science Cafe március 25-ei vendége Berentés Ágnes geológus, barlangász, barlangi fotós
11 éve barlangászok, külföldön és belföldön egyaránt. Számomra a barlangászat értelmét az adja, ha fotók formájában fel tudom hozni a lenti világ szépségét és különlegességét, megmutatva ezt az általam annyira tisztelt és szeretett világot azoknak is, akik másként soha nem láthatnák azt. Hazánk karsztterületeinek alaposabb megismerése után ma már inkább a külföldi, több napos/hetes expedíciók jelentik az új kihívásokat.
Így alakult, hogy 2022-ben egy nemzetközi csapattal a Törökországi Toros-hegységben az ország 3. legmélyebb barlangjának, az 1276 méter mély Morca-barlangnak a fotózására invitáltak. 2023-ban ismét visszatértem, hogy a barlang legalsó részeit is dokumentáljam, ám ez az expedíció váratlan fordulatot vett. Bár a történet elejét kevesen ismerik, a végkimenetele annál nagyobb vihart kavart a világban. Mark Dickey betegsége, emberfeletti önuralma és kitartása, valamint a magyar sikerként is elkönyvelhető megmenekülése az 1040 méteres mélységből bejárta a világot. 10 nemzet 200 embere küzdött egy ember életéért, olyan példát mutatva ezáltal, ami mai világunkban igen ritkán van jelen.
Előadásomban az expedícióról, a célokról, a nem várt fordulatról, a lenti körülményekről, majd pedig a sikeres kimentésről fogok beszélni, olyan szemmel, ahogy az elejétől a végéig a történet részeseként láttam azt.
Go to Top