Események betöltése

Mesterséges intelligencia: mire készüljünk?

Mit tud és mit nem jelenleg az MI? Hogyan működik, hogyan tanul, milyen típusai vannak?

Lesz-e belőle valaha „igazi” intelligencia, mikor ébredhet öntudatra?

Segíthet-e bennünket az MI az előttünk álló globális kihívások megoldásában?

Kell-e félnünk tőle, veszélyben van-e az emberi gondolkodás?

Mi a különbség egy intelligens és egy érző lény között?

A Science Cafe következő vendége Szegedy Balázs, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapkutatások nemzetközileg ismert szakértője.

Szegedy Balázs kutatásainak lényege, hogy nagyon nagy rendszerek viselkedésében olyan vezérelveket találjon, amelyek megkönnyítik a rendszer viselkedésének megértését. Ennek közvetlen haszna lehet egy olyan korban, amikor óriási információmennyiség áll rendelkezésünkre, amelyből a lényeget ki kell szűrni. A téma egyik kiemelten fontos iránya a nagy hálózatok tanulmányozása, mint például a szociális hálózatok vagy az emberi agy.

Mindez szorosan kapcsolódik a mesterséges intelligencia területéhez, hiszen ott is az a kihívás, hogy nagy, bonyolult struktúrákból hogyan lehet a lényeget kiemelni. Ez inspirálta azt, hogy egy új kutatócsoportot hozzon létre a Rényi Intézetben, amely túllép a gyakorlati alkalmazások és technológiák kutatásán, és a mesterséges intelligencia elméleti alapjait vizsgálja. A lényeglátás matematikáját próbálják megtalálni.

Go to Top