Népdalműhely és Kerekes táncház

Népdalműhely és Kerekes táncház

A Csoóri Sándor Alap 2023-ban két programsorozatunkat támogatta. Pilisborosjenőn 2019 […]

A Csoóri Sándor Alap 2023-ban két programsorozatunkat támogatta.

Pilisborosjenőn 2019 óta működött egy baráti alapon szerveződő, magyar népdalokat énekelni szerető és tanulni vágyó emberekből álló kis közösség. 2023 őszétől a Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár fogadta be a Népdalműhelyt. A Csoóri Sándor Alap támogatásával folytathattuk ezt a megkezdett hagyományt, ezáltal újabb résztvevőkre és érdeklődésre tett szert a program.

  1. november 28. és 2024. május 28. között kéthetente zajlottak a foglalkozások, alkalmanként átlagosan 6-8 fő részvételével.

A 13 alkalom alatt valamennyi népzenei dialektus dalkincsét érintve 20 dalt tanultunk meg. Emellett közel ugyanennyi dalt elevenítettünk fel az általánosan ismert, de már nem használt dalkincsből merítve. A dalok szövegéhez, témájához kapcsolódóan beszéltünk az évkörhöz kapcsolódó népszokásokról, hagyományokról és a régi paraszti társadalom működéséről is.

A népi gyerekdalok anyagára épülő játékos feladatok és ritmus alapú hangjátékok előzték meg a daltanulást, nemcsak bemelegítésképp, hanem készségfejlesztő célzattal is.

A foglalkozásokat Márczi Anna „Tücsi” népzenész, népdalénekes tartotta.

 

A Kerekes táncház a helyi táncegyüttes megalakulása óta (2000) a település egyik meghatározó közösségi és kulturális rendezvénye. Az együttes tagjai mellett sok más falubeli és a környező települések érdeklődői is rendszeresen látogatják. A Csoóri Sándor Program támogatásával a 2023/2024-es évadban is minden hónapban megrendezhettük szokásos táncházunkat, kitarthattunk megszokott és jól bevált zenekarunknál és a tánctanításról sem kellett lemondanunk. Sőt a két kiemelt rendezvényünkre a vonós banda mellé (Vizeli Bálint és barátai) egy moldvai zenekart is felkérhettünk (Rézeleje). Mindkét zenekar vezetője helyi illetőségű, számunkra fontos, hogy a táncházakban ők muzsikálhassanak!

Az elmúlt évadban 8 táncházat rendeztünk. A mulatságokon alkalmanként 40-100 táncoló kedvű fordult meg!

Bízunk benne, hogy a Csoóri Sándor Alap támogatásával 2024 őszétől folytatódhatnak a foglalkozások.

#csoorisandoralap