Rafi bácsi mozija

Rafi bácsi mozija

Lead / kivonat

1926-ban bevezették a villanyt Borosjenőre, így a molnár és malomtulajdonos Balogh Rafaelnek lehetősége nyílott mozgóképszínház létesítésére. Megnyílt a falu első filmszínháza, vagy ahogyan a helyi gyerekek hívták: Rafi bácsi mozija. Eleinte igen kezdetleges, szerény körülmények között működött, vasárnap délutáni és esti vetítéssel. Ekkoriban feliratos némafilmek futottak, élő zenei kísérettel. A zenészek a kezdés előtt az utcán zenéltek, hogy felkeltsék a figyelmet. Vetítés alatt alkalmazkodtak a vásznon zajló eseményekhez, aszerint játszottak vidám, szomorú vagy pergő dallamokat.

Szenzáció számba ment, amikor jó tíz év múlva meghozták „A havasok hőse” című hangosfilmet. A borosjenőiek számára különös meglepetést jelentett, hogy a tiroli történet németül beszélő főhősét és szereplőit mindenki megértette. Nem sokkal később „Az édes mostoha” című film szereplői már magyarul szólaltak meg. A mozit 1939-ben átépítették: pénztár, büfé, csapószékek, páholyok létesültek, színvonala elérte a Budapesti mozikét. Ekkor már három vetítés volt vasárnaponként, és ha nagy volt az érdeklődés, szombatra is tettek egy-egy előadást.

A háború alatt Rafi bácsi mozija bezárt, utána pedig nehezen indult újra. 1948-ban államosították. A 70-es években még működöt, aztán végleg megszűnt, épületét lebontották. Ma a Faluház egyik terme és a Nappali Kávézó, illetve az épület melletti sportpálya áll a helyén.

(Gröschl György és Gröschl Györgyné Götz Mária Szülőföldünk Pilisborosjenő c. könyve alapján)

Februártól „Rafi bácsi mozija” feléled! A Faluház rendezvénytermében minden hónap utolsó csütörtökjén este 18.00 órától vetítünk. Az európai filmes kínálatból Dér András filmrendező és Nevelős Zoltán filmes szakember válogatott.

Kisgyermekes mozilátogatóinkra gondolva az előadás idejére „gyerekszobát” szervezünk, ahol a csemeték felnőtt felügyelet mellett megvárhatják szüleiket.